Detské oddelenie, kde je prítomnosť rodiča súčasťou liečby

Galéria

Viete si predstaviť, že ste celé mesiace s dieťaťom v nemocnici? Detské neurologické choroby sú pre mnohých veľkou neznámou, pritom je to odbor, ktorý patrí medzi tie najťažšie. Pri mnohých diagnózach sa dieťa stáva pacientom už od narodenia a vážne ochorenie ho sprevádza po celý život. Rovnako, ako ho sprevádzajú zdravotníci na Klinike detskej neurológie LF UK a NÚDCH lekári, sestry, asistenti, klinickí psychológovia, špeciálni pedagógovia, fyzioterapeuti – ľudia, ktorí pribúdajú do rodiny dieťaťa s nevyliečiteľnou chorobou a sú s nimi celé  detstvo. Aj preto bola rekonštrukcia Kliniky detskej neurológie jednou z priorít najväčšej detskej nemocnice na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva SR prostredníctvom kapitálových výdavkov prispelo na rekonštrukciu sumou 607 169,97 eur  a 292 886,52 EUR zaplatila nemocnica  z vlastných prevádzkových nákladov a sponzorsky sa nám podarilo získať 171 831 eur.

Som veľmi rada, že sa podarilo nájsť prostriedky na rekonštrukciu detskej neurologickej kliniky, ktorá umožní výrazne skvalitniť zdravotnú starostlivosť o našich najmenších pacientov s vážnymi diagnózami. Predovšetkým ma teší, že vďaka rekonštrukcii sa zlepšia aj podmienky pre rodičov hospitalizovaných pacientov, ktorých prítomnosť je pri liečbe našich malých pacientov veľmi dôležitá a spravidla tu s nimi strávia celé mesiace,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Súčasťou zrekonštruovanej kliniky je aj veľká telocvičňa, pacienti tak za rehabilitáciami už nemusia chodiť cez celú nemocnicu, ale odborníci prídu priamo za nimi. Myslelo sa aj na pohodlie rodiča. Okrem kuchynky pre rodičov, postupne vybavujeme izby tak, aby rodičia mali svoj komfort, sú totiž  neodmysliteľnou súčasťou kliniky a liečebného procesu.

„Mnohí poznáme pobyt s dieťaťom v  nemocnici, mnohí sme boli  ako rodičia v nemocnici, ale viete si predstaviť, že ste v nemocnici celé mesiace? Že sa váš domov obmedzí na jednu rozkladaciu posteľ a kufor so spoločným cieľom – pomôcť ťažko chorému dieťatku? Práve preto sme sa na novom oddelení snažili zvýšiť komfort aj pre rodičov, či už v podobe klimatizačných jednotiek, vlastných sociálnych zariadení, či vybavenej kuchyne.“ Hovorí riaditeľ  NÚDCH MUDr. Peter Bartoň.

Pribudol aj denný stacionár a vľúdne priestory pre psychológov. Primerané, dostatočné priestory  sú nevyhnutnou súčasťou ošetrovania a liečby.

„Deti na našej klinike  nemôžu byť hospitalizované samé, ani keď majú už vyšší vek. Sú to vždy deti so sprievodcom. Rodič nášho pacienta je pre nás neodmysliteľnou súčasťou chodu kliniky. Je to  pomoc, ktorú potrebujeme aj my. Naši pacienti sa veľmi odlišujú od ostatných detí na iných oddeleniach, lebo sú to skutočne deti so špecifickými potrebami, ktoré potrebujú špecifický priestor a aj prístup. Sú to naozaj „naše deti“, ktoré musíte mať radi. Nie každý zdravotník má toto videnie – vnímanie a možno ani nie každý si vie  uvedomiť   cenu týchto malých pacientov ako aj hodnotu ich rodičov.“ Dopĺňa prednostka Kliniky detskej neurológie doc. MUDr. Miriam Kolníková, PhD.

Preto bolo cieľom NÚDCH vytvoriť aj terapeutické miestnosti pre psychológov, cvičebnú miestnosť, ale  aj vľúdny priestor pre rodičov, ktorí sú s deťmi hospitalizovaní aj celé mesiace.

Vybavenie kliniky sa podarilo zabezpečiť aj  vďaka nemocničnému občianskemu združeniu Pomáhame deťom NÚDCH a mnohých sponzorom a dobrým ľuďom. Z financií darcov sa podarilo zariadiť izby nábytkom, nakúpiť kvalitné rozkladacie postele pre rodičov, vybudovať školu, škôlku, herňu, miestnosti pre psychológov, či zrekonštruovať balkóny. Za návrh ďakujeme pani architektke Monike Mistríkovej.  Súčasný vizuál kliniky nie je ešte konečný, posledné dokončovacie práce sú v procese, no benefit pre pacientov, rodičov a aj personál je už teraz značný. V súčasnosti sa pripravujeme na vybudovanie nového oddelenia neurochirurgie, dobudovanie urgentného príjmu a kompletnú rekonštrukciu a zväčšenie Kliniky detskej psychiatrie.

Viac článkov z kategórie