Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila detskú nemocnicu

V Bratislave 21. júla  2021 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila dnes Kliniku detskej psychiatrie LF UK a Národného ústavu detských chorôb. Stretla sa s personálom kliniky aj hospitalizovanými pacientmi.

Prezidentka navštívila KDP z dôvodov všeobecne známych. ,,Potreba starostlivosti o duševné zdravie narástla v súvislosti s pandémiou a sociálnou izoláciou, ktorú sme posledný rok zažívali. Veľmi špecifickými pacientmi sú práve deti a mladí ľudia. Z informácií, ktoré som sa dozvedela od odborníkov KDP, nárast duševných ochorení výrazne stúpa, z 30 % akútnych hospitalizácií, ktoré sa predtým vyskytovali, toto číslo za posledný rok vzrástlo až na 85 % akútnych hospitalizácií. Je to to téma, ktorá naberá na význame a pokiaľ nie je možné poskytnúť dostatočnú a včasnú starostlivosť, tieto diagnózy môžu mať tragické konce. A o to smutnejšie to je, keď ide o detského pacienta a človeka do 18 rokov,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová a zároveň ocenila prístup vedenia MZ k riešeniu pálčivých problémov v pedopsychiatrii a verí, že pri kapacitnej limitovanosti lôžok by mohol nastať posun vpred. Druhým vážnym problémom je nedostatok zdravotníckeho personálu a povzbudila preto študentov zdravotníckych odborov, aby sa zamerali na oblasť pedopsychiatrie. Zároveň poďakovala všetkým pracovníkom na Slovensku, ktorí v tejto oblasti pracujú.

Riaditeľ NÚDCH MUDr. Peter Bartoň potvrdil slová prezidentky Zuzany Čaputovej: ,,V poslednej dobe celá spoločnosť zažíva pandémiu a stretla sa s vecami, s ktorými sa predtým nestretla. Najviac si to odnášajú najzraniteľnejší – naše deti,“ povedal riaditeľ nemocnice a v tejto situácii nie ako lekár, ale ako otec apeloval na rodičov, aby si všímali svoje deti a veľa sa s nimi rozprávali, lebo tí pacienti, ktorí sa dostanú k nám do nemocnice, sú len špička ľadovca. ,,Pandémia COVID 19 túto závažnú situáciu ešte viac skomplikovala. Stúpol počet akútnych stavov, najmä samovražedných pokusov, zvýšil sa počet pacientov s poruchami príjmu potravy a úzkostnými poruchami,“ povedala doc. MUDr. Jana Trebatická, prednostka KDP. Potešujúcou správou je, že aj na KDP zažívajú pacienti aj personál šťastné konce.

Viac článkov z kategórie