Najkrajší dar pre úspešného športovca

V Bratislave 14. októbra 2024 – V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) lekári úspešne transplantovali obličku ďalšiemu detskému pacientovi. Lekári do transplantácií vždy vkladajú veľkú nádej, lebo prinášajú šancu zachrániť život dieťaťa a vrátiť ho do normálneho života.

,,Od roku 2020 sme v našej nemocnici urobili 6 transplantácií obličiek u detí, najviac v roku 2021, kedy vďaka transplantácii obličky dostali 3 deti šancu na nový život,“ povedal MUDr. Peter Bartoň, PhD., riaditeľ NÚDCH a ďalej doplnil:  ,,Podporujeme tiež príbuzenské darcovstvo, ktoré nám zároveň umožňuje lepšie plánovanie transplantácie, kedy  v jednom čase pracujú dva tímy – jeden robí odber orgánu a ďalší pripravuje pacienta na transplantovanie orgánu. Každá úspešne vykonaná transplantácia je zároveň  povzbudenie pre všetkých, ktorí majú v rodine blízkeho človeka na dialýze, aby sa nebáli. Príbuzenská transplantácia je najvhodnejšia forma transplantácie, ktorá môže zachrániť život rodinného príslušníka, pričom  komfort života darcu sa nijako nezmení. Transplantácia od živého darcu a blízkosť transplantačných centier majú nesmiernu výhodu v tom, že doba ischémie – čas, kedy je oblička neprekrvená mimo tela, sa skracuje na minimum, čo je rozhodujúci faktor úspešného vykonania transplantácie.“ 

 ,,Lorantove problémy sa manifestovali veľmi skoro, už pri narodení mal vysoký kreatinín a neprospieval. Boli sme hospitalizovaní na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny LF UK a NÚDCH, kde sa zistila vrodená vývojová chyba – chronická obličková choroba, pri ktorej sa mu na obličkách vytvárali cysty. Liečili sme sa od narodenia a ako rodičia sme vedeli, že transplantácia raz príde. Boli sme zaradení na transplantačnej listine  a pripravení po všetkých stránkach sme čakali na telefonát. A keď prišiel, brali sme všetko pozitívne,“  hovorí PharmDr. Tímea Angyal, mama pacienta a ďalej doplnila: ,,Syn sa venuje futbalu a je členom prvoligového futbalového klubu – DAC Dunajská Streda. Aktívne sa venuje športu, viac a rýchlejšie sa síce unavil, ale vládal hrať a šport mu dával silu predovšetkým po psychickej stránke. Sme veľmi vďační a ako rodičia vieme,  že Lorant si bude obličku veľmi ceniť a bude si na ňu dávať veľký pozor. Chceme tiež zdôrazniť, že veľmi dôležitý počas celej liečby je aj pozitívny prístup rodičov, aby sa dieťa nebálo. Vždy sme boli pozitívne naladení a povzbudzovali sme syna, aby sa nebál. Aj touto cestou  sa chceme  poďakovať všetkým lekárom a zdravotníkom, ktorí sa o syna starali a boli súčasťou jeho liečby aj samotnej transplantácie. Pre každého rodiča je veľmi dôležitý okrem profesionality a odbornej stránky aj ľudský prístup zdravotníkov. A v NÚDCH je to na jednotku s hviezdičkou – lekári, sestry a ostatní zdravotníci boli nesmierne ústretoví a ľudskí a my im za to veľmi, veľmi ďakujeme.“   Menovite rodičia a pacient ďakujú MUDr. Petrovi Bartoňovi, riaditeľovi NÚDCH, doc. MUDr. Ing. Jánovi Brezovi, PhD., MPH, MHA, ktorí pacienta operovali, prof., MUDr. Ľudmile Podrackej, CSc, MUDr. Jarmile Hornovej, PhD. a zdravotníkom Centrálnych operačných sál, Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, Intermediárnej jednotky Detskej kliniky.

DAKUJEME!

Viac článkov z kategórie